miercuri, 11 ianuarie 2017

8 reguli de abordare a temelor pentru acasă


                  Odata cu scoala, incepe si bataia de cap a celor mici, dar si a celor mari deopotriva. Teme, teste, lectii devin cuvinte uzuale in programul zilnic al scolarilor, indiferent de varsta. Si daca pentru cei mai mari, care au deja o anumita experienta in domeniu, managementul lectiilor este ceva care pare sa vina de la sine, pentru cei mici, abia intrati in sistemul educational, lucrurile sunt mai complicate. La randul lor, parintii se vad adesea pusi in fata unor provocari carora nu le-a spus nimeni cum sa le faca fata. 

Greselile parintilor cand vine vorba despre teme

Din dorinta de a-si ajuta copiii, parintii fac adesea greseli grave, care apoi se rasfrang asupra rezultatelor scolare ale acestora. Desigur, copiii au nevoie de sprijin si uneori chiar de un ajutor mai consistent pentru a face fata sarcinilor scolare, cel putin in primii ani. De felul cum stiti sa le acordati, ca parinti, acest ajutor depinde insa adesea viitorul lor. De aceea, incercati sa aplicati cateva reguli simple, care le vor usura sarcinile scolare si care, cu putin noroc, ar putea transforma temele intr-o activitate placuta, chiar dorita de copii.

8 reguli de abordare a temelor pentru acasa

Creati-le un spatiu adecvat pentru teme, proiecte, portofolii etc.! 
          Aproape orice copil de varsta scolara are astazi camera proprie, pe care parintii sunt dispusi sa i-o lase la dispozitie pentru a o transforma in micul lui univers. Nu intotdeauna insa acest univers este prielnic pentru studiu. De aceea, atunci cand amenajati camera copilului, tineti cont de cateva reguli simple. Aveti grija sa existe un colt special pentru lectii, in care sa fie amplasat biroul, dar si cateva rafturi pe care copilul sa-si poata depozita toate cele necesare pentru studiu. Asigurati-va ca ii faceti provizii de caiete, de cerneala, de coli albe etc. din timp, pentru a se putea folosi de ele atunci cand este cazul. Asigurati-va ca in casa este liniste in timp ce copilul isi face temele, dar nu deveniti obsedati de acest aspect. Unii copii sunt mai creativi atunci cand au asigurat un fundal sonor discret. Asigurati-va, in schimb, ca nu exista elemente care sa-i distraga atentia in timp ce isi face lectiile. Limitati pe cat posibil conversatiile la telefon si deschiderea calculatorului pe perioada efectuarii temelor.
 Stabiliti de comun acord o rutina! -
           Cu cat temele vor deveni mai repede o obisnuinta cotidiana, cu atat copilul va scapa de impresia ca ele sunt o corvoada. Incercati sa stabiliti impreuna un program pentru teme, impunand niste reguli care trebuie sa fie respectate. Nu uitati totusi sa fiti flexibili, deoarece fiecare copil are ritmul propriu. In timp ce unii au nevoie de o ora sau doua pentru a se odihni dupa ce vin de la scoala, altii prefera sa se apuce de teme imediat dupa ce ajung acasa si isi iau masa. Nu este nicio tragedie daca opteaza pentru o varianta sau alta. Important este ca temele sa fie efectuate corect si copilul sa nu devina surmenat.

Cumparati-i o agenda de tip Organizer! -
        Ajutati-l sa inteleaga principiul dupa care functioneaza o astfel de agenda si explicati-i cum sa-si fixeze prioritatile pe termen scurt si pe termen lung in ceea ce priveste temele. Si pentru ca lucrurile sa devina mai placute, sugerati-i sa noteze in agenda nu doar proiectele, temele, testele, ci si iesiri in oras cu prietenii, programari la medic etc. Temele vor deveni astfel o parte fireasca a vietii sale de zi cu zi, iar managementul activitatilor educationale va fi mult mai simplu.
Starniti-i interesul pentru resursele auxiliare! 
     Incurajati-va copilul sa mearga la biblioteca, cumparati-i carti atunci cand puteti, ajutati-l sa aleaga culegeri de teste, atlase etc, daca are nevoie de ele. Nu ezitati sa ii oferiti si resurse online, insa aveti grija ca acestea sa fie de calitate si, in acelasi timp, explicati-i ideea de proprietate intelectuala si obisnuiti-l sa prelucreze informatiile trecandu-le mereu prin filtrul cunostintelor proprii.
Verificati intotdeauna temele! 
     Chiar daca a inteles ce are de facut si va spune ca tema este usoara, asigurati-va ca a rezolvat corect sarcinile pe care aceasta le presupune. Daca nu intelege ce are de facut, explicati-i, insa nu rezolvati tema in locul lui.
Pastrati-va calmul! 
     Este un indemn foarte important, de care ar trebui sa tineti sema daca vreti ca temele sa nu se transforme intr-un cosmar pentru copilul dumneavoastra. Indiferent cat de frustrant vi se pare sa va vedeti copilul chinuindu-se sa rezolve o problema care vi se pare foarte simpla, este extrem de important sa va pastrati calmul si sa-i oferiti un model pozitiv. Furia, amenintarile si comentariile negative nu sunt in masura sa imbunatateasca situatia, ci, dimpotriva, o vor inrautati. Asa ca, pastrati-va calmul, orice-ar fi!
Faceti ca totul sa fie mai amuzant! 
     Oricat de greu ar parea, puteti transforma facutul temelor intr-o misiune interesanta, daca va straduiti un pic. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa relationati mereu temele cu probleme concrete, din viata reala, cu care copilul se confrunta sau s-ar putea intalni la un moment dat. Spre exemplu, pentru a-l face sa inteleaga mai bine fractiile va puteti juca cu cani, lingurite si niste zahar...

 Oferiti mici recompense! 
      Problema acordarii recompenselor genereaza mereu dispute. Unii parinti considera ca recompensele nu sunt bune pentru a-i stimula pe copii sa invete, in timp ce altii fac din  ele un scop in sine. Ideea este sa mentineti situatia in niste limite. Uneori o imbratisare calda la sfarsitul unor teme dificile este o recompensa suficient de mare pentru un copil care s-a straduit sa le faca. Alteori, o gustare dulce sau cateva minute in fata computerului sunt si mai potrivite. Nu e nevoie sa oferiti munti de aur. Ganditi-va doar ca mica recompensa este menita sa completeze intr-un mod placut si firesc starea de relaxare a copilului si sa-i dea sentimentul ca facutul temelor nu e ceva chiar asa de groaznic cum ar putea parea la prima vedere, ci poate deveni chiar ceva interesant si distractiv.

sâmbătă, 7 ianuarie 2017


România, 10 ani în UE: un mic bilanț!


         O sinteză economică la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană nu este simplu de făcut. Pentru că, așa după cum arată cifrele macroeconomice, România a realizat progrese ce nu pot fi negate. Pe de altă parte, există în această perioadă de 10 ani o serie de dezamăgiri, de ratări și de nerealizări vizibile.
       De la început trebuie spus că proiectul european a reușit să unească toate forțele politice și populația în jurul lui. La intrarea în Uniunea Europeană, România era una din cele mai eurooptimiste membre ale Uniunii, rămânând și acum într-o poziție de frunte. În urmă cu 10 ani, vocile critice la adresa Uniunii Europene erau extrem de rare și fără impact public. Acum, chiar și o parte din clasa politică a început să practice un naționalism economic temperat. Se pot auzi în ultima perioadă tot mai des critici la adresa investitorilor străini prezenți în România, cea mai frecventă acuzație fiind că "îşi duc profitul acasă". Se uită că deciziile economice din ultimii 20 de ani și administrarea defectuoasă a companiilor de stat au dus la situația de astăzi: și anume că economia românească să fie dominată în unele sectoare de capitalul străin.

joi, 5 ianuarie 2017

Proiect didactic de nota 10...cu aplauze la scenă deschisă!Mulțumesc colegelor pentru colaborare!


Proiect didactic
Data: 13.12.2016
Clasa: a II-a
Propunători: Puiu (căs. Stanciu) Anișoara
Lucaci (căs. Mihăeș) Teodora
Ignat (căs. Zamfir) Ana-Cristina
Aria curriculară: Limbă și comunicare
Disciplina: Comunicare în limba română
Unitatea tematică: Natura
Titlul lecției: „Iarna pe uliță” de George Coșbuc
Tipul lecției: predare-învățare
Scopul lecției: formarea capacității de receptare a unui text literar liric
Obiective operaționale:
O1: să citească fluent, corect și expresiv textul;
O2: să formuleze enunțuri cu cuvintele și expresiile noi din text;
O3: să denumească elementele de construcție ale textului;
O4: să numească fiecare tablou din poezie, dând un titlu potrivit;
O5: să identifice cuvintele si expresiile ce redau imaginile auditive, vizuale, dinamice din text;
O6: să completeze enunțuri cu expresii şi cuvinte din text;
Strategia didactică:
Metode și procedee: lectura, lectura explicativă, conversația, explicația, lucrul cu manualul, exercițiul, problematizarea
Mijloace didactice:manualul, frunze de toamnă, fulgi de zăpadă din hârtie, ghicitori, desene cu imagini din anotimpul de iarnă, fișe;
Moduri de organizare: frontal, individual, în echipă;
Resurse bibliografice:
Programa școlară de Comunicare în limba română pentru clasa a II-a aprobată prin Ordin al Ministrului nr.3418/19.03.2013
Farcaș, Genoveva Aurelia, Cristea, Constanța, Soficu, Georgiana, Dima, Loredana, Lazăr Petronela-Albinița, Proiecte didactice pentru învățământul primar- abordare integrată, Editura Sf. Mina, Iași, 2015
Ghidul învățătorului pentru clasa a II-a, Editura Intuitext, București, 2014
Masari, Geanina, Seghedin, Elena, Teoria și practica instruirii și a evaluării, Editura Performantica, Iași 2012
Norel, Mariana, Didactica limbii și literaturii românepentru învățământul primar, Editura Art, București, 2010.



Desfășurarea lecției

Momentele
lecției
Timp
Ob.
op.
Conținutul instructiv-educativ
Strategia didactică
Evaluare
Metode și procedee
Mijloace didactice
Forme de organizare
1. Moment organizatoric
1 min.

Se vor asigura condițiile optime necesare desfășurării lecției: aerisirea sălii de clasă, pregătirea materialului didactic necesar, asigurarea ordinii și a disciplinei, a climatului psiho-afectiv.




2. Captarea atenției
5 min.



















O1
Elevii vor fi așezați în semicerc, pe marginea covoru-lui. În centru vor fi mai multe frunze de forme și culori diverse. Printre acestea s-au strecurat și câțiva fulgi de zăpadă pe care sunt scrise ghicitori:
Stă în curte lângă pom,
Îi zici om, dar nu e om;
Şi când soarele-ncălzeşte
Nu-l mai vezi, că se topeşte.” (omul de zăpadă)
Fără cai şi fără roate,
O nălucă cu tălpici
Fuge pe şosea de lapte...
Ce-o fi asta?...Ghici!....” (sania)
Parc-ar fi nişte petale
Ori steluţe ce dansează.
Norii le presară iarna
Şi pe gene ţi le-aşază.” (fulgii de zăpadă)
Elevii vor căuta printre frunze „intrușii”; cel care descoperă un fulg va citi ghicitoarea, iar colegii vor da răspunsul corespunzător. Se constată că răspunsurile date fac referire la elementele specifice anotimpului de iarnă.









problematizarea


lectura
frunze din
hârtie

fulgi de zăpadă din hârtie
frontal

individual










capacitatea elevilor de a recunoaște elemente specifice iernii

capacitatea elevilor de a citi ghicitorile de pe fulgi
3. Anunțarea temei și a obiectivelor lecției
4 min.

Se anunță elevii că vor studia poezia „Iarna pe uliță” de George Coșbuc (anexa 1). Se anunţă obiectivele urmărite pe parcursul lecţiei.
Se vor respecta etapele lecturii explicative.
Cadrul didactic scrie data, titlul poeziei și numele autorului pe tablă, iar elevii în caiete.



conversația
tabla
caiete
frontal

4. Dirijarea învățării
25 min.














O1







O3

O4









O5

O6

Se va purta o discuţie despre desenele cu tema „Întâmplări la săniuș”expuse în clasă:
-Care sunt caracteristicile anotimpului de iarnă?
- Ce sentimente au copiii faţă de anotimpul iarna?
- Care sunt jocurile de iarnă îndrăgite de copii?
Se va specifica faptul că frumuseţea naturii este redată de către artiștii plastici în desene și picturi prin culoare, iar de către scriitori prin cuvinte.
Se deschid manualele și se discută despre imaginea de la pagina 64.
Se citește model textul de către cadrul didactic.
Se realizează o primă discuţie:
- De ce credeţi că poezia are titlul „Iarna pe uliţă”?
- Ce sentimente v-a trezit poezia?
Se citește poezia în gând de către copii, apoi se citește în lanț, pe strofe, selectiv.
Se identifică cuvintele și expresiile noi din text (de exemplu: „uliță” „s-au mai răzbunat”, „năvalnic”, „vuiet”, „coastă”, „mătănii”), se explică sensul acestora. Cadrul didactic scrie cuvintele noi și explicațiile la tablă, iar elevii scriu în vocabular. Se integrează cuvintele noi în enunțuri orale.
Se reamintesc elementele specifice textului liric:
-Cum se numește fiecare rând al poeziei?
-Ce formează un grup de mai multe versuri?
-Ce exprimă autorul în poezie?
-Cum exprimă poetul gândurile și sentimentele?
- Care este mesajul poeziei?
Se citesc informațiile de la pagina 65 și se notează în caiet.(anexa 2).
Se recitește textul pe strofe și pe baza conversației se specifică conținutul : cuvintele de la sfârșitul versurilor care se „potrivesc”, imaginile artistice și forma în care este prezentat: ortografia, semnele de punctuație.
Se stabilește faptul că fiecare strofă constituie un tablou si se găsește câte un titlu potrivit fiecărui tablou.
Elevii vor primi o fişă având ca sarcină să grupeze expresiile frumoase din text în imagini auditive (ce aud?), vizuale (ce văd?) și dinamice (ce se mișcă?). (anexa 3)
conversația









lectura explicativă



exercițiul

explicația

lucrul cu ma-nualul







problematizarea





lectura
problematizarea

exercițiul




manual











tabla
vocabular












manual






fișe
frontal



individual







frontal

















frontal








capacitatea elevilor de a recunoaște elemente specifice anotimpului de iarnă

capacitatea elevilor de a citi corect, fluent, expresiv
capacitatea elevilor de a integra cuvinte și expresii în enunțuri noi

capacitatea elevilor de a enumera elemente de construcție ale textului
capacitatea elevilor de a formula mesajul transmis de poet

capacitatea elevilor de a găsi titluri potrivite fiecărui tablou
capacitatea elevilor de a grupa expresiile frumoase
5. Obținerea performanței
10 min.


O7


Elevii vor lucra exercițiile din fișă (anexa 4), având ca sarcină completarea propoziţiei cu cuvintele şi expresiile potrivite din text.

Verificarea fișei se realizează prin interevaluare.


exercițiul

lectura

fișe


individual



în echipe
capacitatea elevilor de a selecta expresiile potrivite pentru a completa enunțurile
interevaluare
6. Asigurarea retenției și a transferului
4 min.

Se dau ca temă pentru acasă: exercițiul 11 de la pagina 65 și memorizarea unei strofe la alegere.
conversația



7. Încheierea activității
1 min.

Se fac aprecieri asupra modului de participare a elevilor la lecţie.




aprecieri verbale


















Anexa 1
































Anexa 2



Oglinda tablei
13.12.2016
Iarna pe uliță
de George Coșbuc
Ne amintim și reținem!
Fiecare rând din poezie se numește vers.
Un grup de mai multe versuri formează o strofă.
Între strofe se lasă un spațiu liber.
În poezie autorul își exprimă gândurile și sentimentele cu ajutorul imaginilor artistice.

În poezia „Iarna pe uliță” poetul își exprimă gândurile și sentimentele de bucurie datorită sosirii iernii.




















Anexa 3

  • Grupează cuvinte sau expresii din poezie în imagini vizuale, auditive şi dinamice:
Imagini vizuale
(văd)
Imagini auditive
(aud)
Imagini dinamice
(se mişcă)
norii s-au mai răzbunat”
năvalnic vuiet”

copiii „de pe coastă vin













Anexa 4


Fișă de lucru

Completează propoziţiile cu cuvintele şi expresiile potrivite din text:

Câte un fulg ___________________________ .
Soarele _______________________________ .
Vântul ________________________________ .
Copiii ________________________________ .
Norii _________________________________ .
Pe râu ________________________________ .
Vuietul _______________________________ .






Proiecte de nota 10...amintiri din studenție!

PIPP Iași
Student: Puiu(căs. Stanciu) Anișoara
An II grupa 1
Disciplina:Pedagogie socială

Proiect de intervenție educațională
Școala părinților”- informare, educare, consiliere și sprijin pentru
părinți și copii
1.Problema identificată: Prea mulți părinți- aflați în situații de risc social- ai elevilor ce frecventează Școala Generală Țuțora, comuna Țuțora, județul Iași au o reală nevoie de a fi informați asupra dezvoltării copilului lor, asupra responsabilităților ce le revin ca factori educativi în triada școala-familie –societate.
2.Scopul intervenției: Dezvoltarea capacităților parentale a familiilor în situații de risc social, în vederea creșterii randamentului școlar al elevilor și a îmbunătățirii comunicării părinte-copil-școală.
3.Grupul țintă: 31 de familii cu un total de 125 copii școlarizați; aceste familii au o situație de locuire precară, ori sunt cazuri de suspiciune neglijență/abuz al copilului, ori cazuri cu copii neșcolarizați sau cu suspiciune de abandon școlar/absenteism, ori familii monoparentale, ori cu parinți plecați în străinatate. Beneficiarii sunt de ambele sexe cu vârste cuprinse între 19-41 ani, mediul de proveniență fiind rural.
4.Descrierea echipei de intervenție: profesori din sistemul de învățământ local, psiholog, polițist, medicul, asistenți medicali comunitari, asistent social primărie și funcționari publici.

5.Analiza situației:
5.1. Analiza SWOT:
Puncte tari benefice atingerii obiectivelor provenite din sursă internă: nevoia reală exprimată de părinți de a fi informați despre dezvoltarea copilului lor, nevoia de emancipare socială, spirituală, de corectare și schimbare a unor prejudecăți, o exersare a abilităților de autocunoaștere și descoperire de sine, ca adult responsabil și ca factor educativ important.
Puncte tari benefice atingerii obiectivelor provenite din surse externe:
colaborarea eficientă a echipei de intervenție.
Puncte slabe care pun în pericol atingerea obiectivelor provenite din sursă internă: necunoașterea de către părinți a particularităților individuale și de vârstă ale copilului, lipsa posibilităților materiale, abuz psihic.
Puncte slabe cre pun în pericol atingerea obiectivelor provenite din sursă externă: disponibilitatea scăzută a autorităților locale în vederea sprijinirii derulării proiectului.
5.2.Metodele concrete de culegere a informațiilor utile despre benefeciar au fost: documentarea( studierea datelor colectate despre familiile din comuna Țutora, deținute de Primăria Țuțora), interviul, povestea autobiografică, chestionarul.

6.Evaluarea preliminară și operațională.
6.1. Concept cheie: familia-factor educativ. Creșterea și educarea copiilor reprezintă îndatoriri și responsabilități deosebit de importante ale familiei, oricare ar fi dificultățile economice sau de altă natură. Mediul educogen familial are influențe deosebit de puternice asupra formării personalității copilului, a comportamentului lui, care își mențin forța educativă uneori toată viața. De aceea poporul nostru acordă o importanță deosebită educației „celor 7 ani de-acasă".
-Alte concepte cheie: relația părinte-copil, relația familie-școală.
6.2.a.Obiectiv intermediar: îmbunătățirea relației școală-familie prin intermediul dezvoltării capacităților parentale a familiilor în situații de risc socialși a realizării unei comunicări eficiente părinte-copil-școală.
6.2.b. Ipoteza: informarea și consilierea părinților poate duce la îmbunătățirea relațiilor școală- familie.

7. Conținutul proiectului de intervenție:
7.1. Proiectul de intervenție acționează asupra unui grup de părinți cu vârste între 19 și 41 ani ce provin din familii aflate în situații de risc social, familii din care fac parte elevi ai școlii din comuna Țuțora, elevi care nu au rezultate bune la învățătură sau care se află în situație de abandon școlar. Proiectul se va derula pe parcursul a 5 luni, în semestrul 1 al anului școlar 2016-2017 sub forma unor întălniri cu frecvență o dată pe lună (septembrie- ianuarie).

7.2.
Activitatea desfășurată
Responsabili
Durata
Observații
1)„Meseria de părinte”-focus grup
-exersare a abilitatilor de autocunoastere şi descoperire de sine, ca adult responsabil si ca factor educativ
psiholog
profesori


2 ore
s-a aplicat un chestionar părinților
2).Probleme fundamentale ale îngrijirii şi educării
medic
asistent social
2 ore


3).Promovarea drepturilor copilului
asistent social
funcționar
2 ore
s-au prezentat documentele referitoare la copilărie
4).Reducerea riscului de abuz si neglijare exercitate  de parinti asupra copiilor.
polițist
profesor
2 ore


5)Asistarea psihologică a familiilor în care apar situații de criză în educația copilului sau care au copii cu diverse tulburări.



psiholog
pe toată perioada desfășurării proiectului
-s-a desfășurat program de consiliere individuală

8). Activitățile se desfășoară în perioada septembrie 2016- ianuarie 2017, în incinta școlii, o dată pe lună, după-amiaza între orele 16-18, după un program stabilit de către directorul școlii care are rolul de a monitoriza derularea acțiunii
9). Evaluarea rezultatelor:
Educaţia parentală nu reprezintă o soluţie unică, pentru toate problemele vieţii de părinte dar în mod cert reprezintă un pas către o nouă abordare a meseriei de părinte, deoarece dincolo de provocări, de stresul parental şi inerentele îngrijorări, "meseria de părinte", este cea mai recompensatoare şi generatoare de bucurii şi satisfacţii.
Ca rezultate ale acestui proiect, în urma activităților realizate s-a prevenit și diminuat absenteismul și abandonul școlar; s-a dezvoltat capacitatea părinţilor beneficiari de a-şi înţelege şi a-şi ajuta copiii; s-au dezvoltat abilităţi de comunicare, în beneficiul copiilor, al şcolii; s-a îmbunătăţit climatul familial şi a comunicării între copil şi familie pentru părinţii copiilor beneficiari; s-a lucrat si intervenit la prevenirea şi diminuarea factorilor care conduc la situaţii de risc educaţional, prevenirea şi diminuarea factorilor care conduc la discomfort psihic pentru beneficiarii direcţi (părinţii). Toate aceste rezultate au avut efecte benefice asupra celor 31 de familii beneficiare. S-a lucrat foarte mult la formarea beneficiarilor directi în spiritul ideii de parteneri egali şi responsabili în educaţia copilului si la formarea de abilităţi pentru părinţi în ceea ce priveşte modul de interacţiune eficientă cu copiii.